Wie ben ik?

Waarom we het zo leuk vinden om testjes te doen.

Door: Milla van der Laar - HRM Support op 20/09/2016 om 15:10:25

Wie ben ik? Dat is best een lastige vraag! Gelukkig hebben we daar op Facebook verschillende testjes voor! Heb jij bijvoorbeeld al getest welk personage uit Bassie en Adriaan je bent, welk woord jou het beste beschrijft of welke stad het beste bij je persoonlijkheidskenmerken past? Stiekem weten we allemaal dat deze testjes vaak onzinnig zijn. Maar waarom vinden we ze dan toch zo leuk om te doen?

Wie ben ik?

Volgens de zelfverificatietheorie hebben mensen behoefte aan een duidelijk beeld van zichzelf. We hebben de behoefte om dit regelmatig bevestigd te zien en gaan op zoek naar informatie waaruit blijkt dat ons zelfbeeld klopt.
Ik denk dat hierin een reden zit waarom mensen het zo leuk vinden om de welbekende testjes op Facebook te maken. We zoeken hierin informatie om ons zelfbeeld te bevestigen.

Forer-effect

Vaak zijn de uitslagen van deze tests redelijk tot goed herkenbaar (net als bij een horoscoop). In die herkenbaarheid zit ook een psychologisch aspect. Zodra het lijkt alsof een tekst specifiek over jou is geschreven zal je je hierin snel herkennen. In de assessmentwereld zijn er onderzoeken gedaan waarbij iedereen precies hetzelfde rapport over zichzelf kreeg. De studenten in dit onderzoek gaven op een schaal van 5 gemiddeld een 4,26 voor juistheid van de rapportage (Forer-effect). Daarnaast zijn er onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat het noemen van de naam van de kandidaat of het tonen van een foto van de kandidaat op het rapport de herkenbaarheid versterkt. We herkennen onszelf dus in de uitslag van de facebooktestjes en bevestigen ons zelfbeeld met deze nieuwe informatie.

Niet passende informatie

Hoewel we als mens ook geneigd zijn om een zo positief mogelijk beeld over onszelf te hebben (zelfrechtvaardiging), raken we in de war als we informatie over onszelf krijgen die niet past bij ons zelfbeeld. In sommige gevallen houden we zelfs liever een negatief beeld over onszelf in stand, dan dat we op basis van bijvoorbeeld complimenten een positiever zelfbeeld krijgen.

En dat is volgens mij meteen een tweede reden waarom we deze testjes zo leuk vinden. Als het beeld uit de test niet klopt met ons eigen zelfbeeld kunnen we de informatie uit het testje makkelijk afdoen als ‘niet serieus’ en ‘maar voor de lol’ (want we weten tenslotte allemaal dat deze testjes niet serieus genomen moeten worden) en heeft dit geen impact op ons zelfbeeld.

Laten zien hoe uniek je bent

Ons beeld over onszelf wordt ook bepaald door de groepen waar wij mee omgaan. Van nature hebben we allemaal de ‘need to belong’, de behoefte om ergens bij te horen, maar ook de behoefte om in deze groep als uniek individu te worden gezien. Ook hierin worden we gefaciliteerd door dit soort tests en Facebook, we kunnen namelijk aan al onze vrienden laten zien waar we volgens het testje uniek in zijn.

Een goed beeld van jezelf met behulp van een psychologische test

Tot slot vinden we het vaak ook simpelweg leuk om zo’n testje te doen. Wat zal eruit komen en hoe reageren onze Facebookvrienden hierop? Maar om een goed beeld van jezelf te krijgen raad ik je toch aan om een professional te zoeken die gebruik maakt van wetenschappelijk gefundeerde instrumenten.
Interesse ? Wij helpen u graag met een wetenschappelijk gefundeerd assessment !bron: OTM